עלון מידע | המרכז להתייעלות במשאבים | גיליון 1 | יולי 2020
חומרי הגלם, המים והאנרגיה הנצרכים ע"י התעשייה משפיעים עליה מהותית ומשמעותית, בהיבטים כלכליים וסביבתיים. השפעות אלה מתעצמות בימים אלה של משבר ואי-ודאות. המרכז להתייעלות במשאבים הוקם על מנת לסייע למפעלים להתייעל, להגדיל את רווחיותם, להגביר את התחרותיות שלהם, למתן השפעות של תנודתיות במחירי חומרי הגלם והאנרגיה, ולהפחית את השפעותיהם הסביבתיות. כדי להתמודד עם אתגרים אלה, המרכז מפעיל שירותי ייעוץ מסובסדים למפעלים (לחצו כאן להרשמה לתוכנית המענקים) ומרכז ידע, שמטרתו לאסוף מידע מקצועי רלבנטי ולהנגיש אותו לתעשייה.
המרכז הוקם ביוזמה ובמימון של מנהל תעשיות במשרד הכלכלה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר. מכון יעיל, חברת-בת של מרכז ויץ לפיתוח בר-קיימא וההסתדרות הציונית העולמית, זכה במכרז להפעלת המרכז ופעילותו הושקה בינואר 2020.
הנתונים שלנו | בסוף יוני 2020

עד כה אושר תקציב לייעוץ במפעלים בסקטורים התעשייתיים הבאים:
פלסטיק | פרמצבטיקה | מזון ומשקאות | מתכת | נייר | כימיה | טקסטיל
עם פתיחת סגר הקורונה בתחילת חודש מאי קיבלנו יותר מ-60 פניות ממפעלים. אנו מטפלים בכל הפניות, ועד סוף יוני כבר הספקנו לאשר 12 תהליכי ייעוץ במפעלים, בעלות כוללת של 750,000 ש"ח; כשליש מהתקציב הזמין לשנת 2020. תקציב דומה צפוי ב-2021 למימון תהליכי ייעוץ במפעלים.
מסלול הייעוץ למפעלים | באיזה תחומים אפשר לקבל סיוע? | כולל עדכון קורונה

מגפת הקורונה השפיעה באופן עמוק ומשמעותי על המשק (הישראלי והעולמי) ועל פעילות התעשייה. בעקבות משבר הקורונה, עלו צרכים חדשים מהמפעלים. בתגובה עודכן והורחב סל השירותים של המרכז להתייעלות במשאבים, ולנושאי הייעוץ והליווי שלנו נוספו התייעלות במערך הייצור, המלאי ושרשרת האספקה.
בין האתגרים שהציבה הקורונה בפני התעשייה:
- למפעלים נשאר מלאי גדול של חומרי גלם במחסן, עקב ירידה בביקושים.
- הנחיות משרד הבריאות שדרשו עבודה בקפסולות, אילצו מפעלים להוסיף משמרות בהתאמה וגרמו לעלייה בעלויות כ"א.
- עלויות שינוע גבוהות ושבירת שרשראות אספקה.
בתקופה האחרונה כבר אושרו מספר תוכניות ייעוץ למפעלים מסקטורים שונים. נושאי הייעוץ שאושרו עד כה כוללים, בין היתר, את הנושאים הבאים:
-
מערכות מידע לייעול ניהול חומרי גלם במחסנים: Warehouse Management System – WMS.
מערכות WMS יוצרות אופטימיזציה של תפקוד מחסנים וניהול מרכזי הפצה, ותומכות בה בעזרת תכנון, ארגון, הכוונה, איוש ושליטה בניצול משאבים קיימים, אחסון ושינוע חומרים במחסנים, אליהם ומהם החוצה, ותמיכה בצוות בביצוע מהלכים אלה.
-
תהליכי 'ייצור רזה': Lean Manufacturing בקווי היצור, באמצעות מתודולוגיה ניהולית שעיקרה הפחתת בזבוז ואספקת ערך מוסף ללקוח על ידי ניתוח מתמיד של תהליכים, מניעת טעויות וייעול זרימת המידע והחומר. צמצום הבזבוז במפעל גורם לשיפור האיכות, הפחתה בזמן הייצור וכמובן – ירידה בהוצאות.
-
תחזוקה יצרנית מונעת: Total Productive Maintenance – TPM.
מערכת TPM מתחזקת ומשפרת את תפקוד מערכות הייצור, הבטיחות והאיכות. למעשה מדובר בתחזוקה מונעת, הממוקדת בשמירה על כל הציוד והתהליכים במצב עבודה מיטבי, כדי להימנע מתקלות ועיכובים בתהליכי ייצור ולהוסיף ערך עסקי לארגון. - תהליך איפיון וליווי אוטומציה ודיגיטציה בקווי הייצור כולל הפניה למענקי השקעה במכונות עצמן.
נושאים נוספים שעשויים להיכלל בייעוץ למפעלים:
-
ניתוח מחזור חיי מוצר: Life Cycle Analysis– LCA.
מתודולוגיה להערכת השפעות סביבתיות המקושרת לכל שלבי מחזור החיים של מוצר, תהליך או שירות. ניתוח LCA כולל מצאי מעמיק של האנרגיה והחומרים הנדרשים לאורך שרשרת הערך התעשייתית של המוצר; מחשב את הפליטות המקבילות לסביבה; ומעריך את ההשפעות הסביבתיות הפוטנציאליות המצטברות. מטרת ניתוח מסוג זה היא לכוון מפעלים לבחון חלופות ייצור בעלות מדרך סביבתי נמוך יותר.
לאחר ניתוח LCA, המרכז להתייעלות במשאבים יוכל להפנות מפעלים למכינה למו"פ של רשות החדשנות או למסלול מופ"ת, המסייע למפעלים בסבסוד עלות תהליך המו"פ של פיתוח מוצר חדש עם אלמנטים של חדשנות.
מסלול הייעוץ למפעלים | איך זה עובד?

- ממלאים את טופס ההרשמה באתר המרכז להתייעלות במשאבים.
- מהנדסי המרכז להתייעלות במשאבים בודקים את הבקשות, ומאבחנים את הזכאות למענק.
- למפעלים הזכאים מותאמת חבילת ייעוץ, בהיקף בין 200-500 שעות, בהתאם למורכבות המפעל.
- שווי המענקים: בין 40,000-90,000 ₪ למפעל!
- הייעוץ מתבצע ע"י טובי המומחים במאגר היועצים של המרכז.
אחוז המענק הממשלתי כחלק מעלות שעות הייעוץ:
נשלח ע"י המרכז להתייעלות במשאבים.
תוכלו להמשיך לעקוב אחר פעילות המרכז באתר, בגיליונות הבאים ובדפי הפייסבוק והלינקדאין שלנו.
הרשמה למסלול הייעוץ למפעלים בקישור זה.
ליצירת קשר ולהצטרפות לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים, מידע מקצועי ואת הגיליונות הבאים של הניוזלטר של המרכז להתייעלות במשאבים, אנא מלאו את הטופס בקישור זה.
להסרה מרשימת התפוצה אנא שלחו לנו מייל.